ANAF pune tunurile pe românii care fac bani pe internet, din activități independente: taxe și impozite fabuloase, din urmă
Tot mai mulți români se îmbogățesc din activități pe internet, din diverse combinații sau mici afaceri. Dintr-un punct de vedere, acestea sunt încurajate. Problema este că orice sumă de bani trebuie declarată și impozitată, altfel ANAF te trage la rost.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trage un semnal de alarmă pentru românii care câștigă bani din activități independente, fără să-i declare, fără să plătească taxe și impozite pe ei. Cel mai recent caz de acest fel a fost aspru sancționat de Fisc pentru neplata contribuțiilor la stat în perioada 2018 – 2021, după ce o persoană a obținut venituri semnificative fără să le declare. Inspectorii ANAF au acționat românul în instanță și au câștigat.
Cum ajungi să plătești ani întregi de taxe și impozite
Patru ani de investigații a activității fiscale, între 2018 și 2021, s-au reflectat în niște concluzii foarte triste pentru românul care a devenit evazionist ”fără să știe”. În perioada menționată, nu a depus declarația unică, nu a achitat nici impozitul pe venit, contribuțiile la asigurările sociale de sănătate (CASS) sau pensii (CAS). În urma inspecției ANAF, toate taxele au fost calculate retroactiv și s-au transformat într-o datorie fabuloasă cu penalitățile aferente.
Nu a ajutat nici faptul că, în urma analizei evidenței contabile, inspectorii au descoperit că românul a a depășit plafonul de scutire de TVA din martie 2018, din nou, fără să-și fi anunțat intenția în vreun fel. În consecință, din luna următoare, oficialii ANAF au calculat și acea datorie. Ca referință, când inspectorii de la Fisc încearcă să calculeze astfel de impuneri suplimentare, ei adaugă și obligații accesorii la obligațiile principale, care, în cazuri precum cel detaliat mai sus, pot duce la sume considerabile cu termen de plată relativ scurt.
Concluzia este una cât se poate de simplă. Conform Codului Fiscal, persoanele fizice care obțin venituri independente de orice formă și indiferent de valoare, trebuie să depună anual declarația unică (formularul 212), să declare veniturile și să achite impozit, eventual, CAS și CASS.